Familypedia
Advertisement

Terwijl veel mensen dat wel denken, hoef je geen technologiewizard te zijn om een wiki te bewerken. Als je een word tekstverwerker kan gebruiken, dan kan je vaak ook de Wiki aanpassen.

Volg gewoon deze instructies en je zal al snel kunnen bewerken!

Voor je begint...
Je wil misschien op onze online demo's pagina voor video demonstraties van alle Wikia basis en veel, veel meer - zie Help:Video demos!

Over Wiki's

Wat is een wiki?

Een wiki is een website die je kan bewerken. Het woord komt van "wikiwiki", een Hawaïaans voor "snel". Wiki's zijn ontworpen zodat je snel, en samen met andere aan een wiki kan werken, daarom is het mogelijk veel inhoud snel op te bouwen.

Vind meer uit over de achtergrond van wiki's op Wikipedia.

Aan het werk

Je Wiki account creëren.

Create an account

Deze "creëer een account knop (omcirkelt met rood) is aan rechtboven aan de pagina, naast de "Login" knop.

Terwijl de meeste Wikia wiki's anoniem bewerkt kan worden, kan een account ervoor zorgen dat je je bewerkingen kan volgen, en het duurt maar een paar minuten.

  1. Klik op de "maak een account" link.
  2. Klik op de link rechts bovenaan deze pagina.
  3. Kies een gebruikersnaam en een wachtwoord in de nieuw geopende box.
  4. Geef je geboortedatum. Dit is een veiligheids maatregel maar ook een weg manier om de integriteit van de site te behouden, terwijl je je aan de federale regels houd.
  5. Type het woord dat in ziet in de "captcha" afbeelding. Dit laat ons zien dat je een echt persoon bent. Het is ook slim om je emailadres in te voegen.

Als je ons geen bestaand email adres geeft kan je je account's wachtwoord niet terugvragen.

Meer... Waarom een account maken?

De Wiki gebruiken

Artikels vinden

Search box

Zoek box

Alle pagina's (op de Monaco skin) hebben een zoek box links bovenaan. Type gewoon je zoekterm hier, en klik op de zoek pijl. Een alternatief is zoek suggestie, begin met typen in de zoek box en het zal proberen te gokken naar welke artikels je zoekt.

Meer... Wikia doorzoeken

Recente Wijzigingen

Recente wijzigingen is een van de meest belangrijke pagina's op een Wiki. Het bevat een lijst met alle bewerkingen die gemaakt worden, verteld je wie de veranderingen gemaakt heeft, en laat je de samenvatting die ingetypt is zien. Dus, het is een geweldige manier om te zien wat er gebeurt op je Wiki, en welke pagina's het meest actief zijn.

Je kan naar de recente wijzigingen pagina gaan door op "Recente wijzigingen" te klikken in de toolbox links, of door naar Special:RecentChanges te gaan. Je kan ook op elke Wiki naar de recente wijzigingen gaan door Special:RecentChanges te typen na het /wiki/ deel van de Wikia URL. Voor een voorbeeld, om naar de Recente Wijzigingen te gaan van de Recipes Wiki, dan zou je http:/recipes.wikia.com/wiki/Special:RecentChanges typen.

Meer... Recente wijzigingen informatie

Op de veranderingen van een artikel letten

Iedere pagina heeft een "geschiedenis" pagina die eraan vast zit. Deze bevat een lijst met gebruikersnamen van iedereen die de pagina bewerkt heeft, en verteld je wat ze hebben bewerkt. Het geeft ook links naar oude versies; niets gaat verloren wanneer een pagina is verandert, zodat je altijd vorige versies kan terughalen. Om de geschiedenis van een pagina te bekijken, zoek naar de "geschiedenis" link boven elk artikel.

Meer... Hoe Wiki werkt

Weten wanneer een pagina is verandert

File:Watch button.png

De volg knop heeft een afbeelding van een verrekijker ernaast.

Je kan elke pagina "volgen" door hem toe te voegen aan een lijst van pagina's van jouw gebruikersnaam. Om dit te doen, klik op de "volgen" link bovenaan het artikel dat je wilt volgen. Je kan je voorkeuren veranderen zodat er een email naar je gestuurd wordt wanneer een gevolgde pagina wordt bewerkt.

Meer... Wikia volgen

Inloggen

File:Login button.png

De login knop (omcirkelt in rood)

Klik op de "log in" link bovenaan welke pagina dan ook. Dit opent een box waar je je gebruikersnaam en wachtwoord kan invullen.

Tip: Je wil misschien de "Onthoud mij" box niet aanvinken als je een publieke computer gebruikt.

Note: Je moet cookies aan hebben staan om in te loggen bij Wikia (voor meer informatie, zie onderstaande link).

Meer... Log in problemen?

Je Email, Wachtwoord, etc. veranderen

File:My preferences.png

Om je email adres, wachtwoord, etc. te veranderen, klik op "Meer" en kies "Mijn voorkeuren" van het drop-down menu dat verschijnt.

Bijna alles dat je zou willen veranderen kan gevonden worden in je voorkeuren. Om daar heen te gaan:

  1. Klik op de "MEER" knop (tussen "Volglijst" en "Logout" links).
  2. Kies "Mijn voorkeuren" van het drop-down menu dat verschijnt. Jek an ook Special:Preferences bezoeken.

Als de wachtwoord reset niet werkt, bezoek a.u.b. Contact Wikia voor hulp.

Meer... Voorkeuren uitgelegd

Bewerken

Een Wiki pagina veranderen

Edit button

De "Bewerk" knop

Een pagina bewerken is gemakkelijk:

  1. Klik op de Bewerken" link boven welk artikel dan ook. Als je dit doet zal een scherm openen dat eruit ziet als een tekstverwerker document.
  2. Type je veranderingen in de tekst box. Tip:Het is een goed idee om je bewerking ter controle bekijken, en dan pas je bewerkingen op te slaan, scroll naar beneden en vind de "Pagina opslaan" knop en klik op pagina opslaan. Dit staat je toe om fouten te veranderen voordat ze opgeslagen worden op de Wiki.

Er is geen manier om een Wiki te breken, dus voel je vrij om meteen veranderingen te gaan maken.

Meer... Bewerk tips


Een bewerking Ongedaan Maken

Slechte inhoud van de Wiki af houden is net zo belangrijk als goede inhoud toe te voegen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een vorige versie van een artikel terugdraait.

Elke bewerking die gemaakt wordt wordt opgeslagen op een Wiki, dat houd in dat het makkelijk is om een oude versie terug te halen na een fout of na vandalisme. Om een bewerking te veranderen voor een artikel, ga naar een artikel zijn "geschiedenis" pagina. Elke datum/tijd staat in een lijst op de pagina is een link naar een verschillende versie van dat artikel. Klik gewoon op welke versie je wil, en klik op bewerk, gevolgd door de opslaan knop. Wiki amdinistrators hebben een shortcut voor dit, en kunnen de meeste recente wijzigingen "rollbacken (ongedaan maken)".

Meer... Ongedaan maken en Rollback

Tekst formatteren

File:Bold italic buttons.JPG

Je kan ook tekst dikgedrukt en schuin maken door de tekst te selecteren en op de 'b' en 'i' knoppen bovenaan het bewerk gebied aan te klikken.

  • Dikgedrukt: Omgeef een woord met drie enkele citaat tekens (''').
  • Schuingedrukt: Gebruik twee citaat tekens ('').
  • Het samenvoegen: Je kan tekst dikgedrukt en schuingedrukt maken met vijf citaat tekens (''''').
Meer... Trendy formatteren


Naar een andere pagina op de Wiki linken

Om naar een andere pagina te linken, dan moet je de pagina's titel tussen dubbele vierkante haken plaatsen. Om te linken naar de pagina "Voorbeeld", zou je [[Voorbeeld]] typen.

Zo gauw je weet hoe je naar andere Wiki pagina's moet linken, dan ben je klaar om the haak truc te gebruiken.


Een nieuwe pagina aanmaken

Inputbox

Inputbox van Recipes Wiki

Om een nieuwe pagina te maken kan je vier basis methoden gebruiken:

  • Klik op een rode (gebroken) link. Een gebroken link is een link naar een pagina die (nog) niet bestaat op de Wiki.
  • Maak een rode link in een artikel door een woord in te sluiten met dubbele vierkante haakjes, en klik op opslaan. Op de rode link klikken leid je naar de nieuwe pagina.
  • Gebruik een inputbox -- een artikel creatie box die geplaatst kan worden op de Wiki's hoofdpagina.
  • Gebruik Special:CreatePage (info)

Onthoud om je onderwerp te zoeken voor je een nieuwe pagina maakt, dit is belangrijk op grote Wiki's omdat er grote kans is dat het onderwerp al gemaakt is door iemand anders en dus al bestaat.

Meer... Nieuwe pagina's uitgelegd

Pagina's Hernoemen (verplaatsen)

Move page

Naar deze pagina zal je doorverwezen worden nadat je op de "Hernoemen" knop klikt.

Elke ingelogde gebruiker kan pagina's hernoemen. Om dit te doen, klik op de "hernoemen" link bovenaan het artikel:

  1. Klik op "hernoemen".
  2. Type de correcte titel in
  3. Klik op "pagina hernoemen".

Note: Het is een goed idee om uit te leggen waarom je hem verplaatste in de gegeven box.

Meer... Een bewegende ervaring...

Sjablonen gebruiken

Een sjabloon is een pagina met tekst die klaar voor gebruik is op veel pagina's zonder dat je het iedere keer hoeft te typen. Het ziet eruit als een normale pagina, maar de titel begint met "Sjabloon:". Sjablonen zijn handig voor inhoud die aan veel pagina's op de Wiki ingevoegdm oet worden, omdat ze je de tijd en moeite besparen om dezelfde woorden en Wiki code steeds weer te typen.

Om een sjabloon ge gebruiken, hoef je alleen maar de titel te typen tussen krullige haakjes. Dus {{naam}} voegt de tekst toe van de pagina Sjabloon:Name.

Sjablonen kunnen erg complex worden, maar ze zijn gewoon pagina's die veel gebruikt worden d.m.v. een simpele vorm.

Meer... Sjabloon basis

Een afbeelding toevoegen

File:Upload button.png

Upload link in de toolbox

Er zijn drie manieren om een afbeelding toe te voegen:

  • Upload het naar de Wiki door de upload link in de toolbox. Je kan dan een afbeelding van je computer kiezen, en hem opslaan op de Wiki. Dan kan je het [[Bestand:Naam.png]]. te typen.
  • Voeg een afbeelding toe terwijl je een pagina bewerkt. Klik gewoon op de upload knop Bestand:Button wmu.png en je zal een formulier zien om je afbeelding te uploaden en in te voegen. Zie Help:Add Image voor meer over deze methode.
File:Importfreeimages.png

Importeer Gratis Afbeeldingen zoek resultaat lijst

  • De Importeert Gratis Afbeeldingen Knop: Importeer gratis afbeeldingen staat jou toe om gratis gelicenseerde flickr afbeeldingen toe te voegen zonder dat je je Wiki verlaat! Alles wat je hoeft te doen is te gaan naar Special:Importfreeimages en type waar je naar zoekt in de zoek box. Klik op zoek en thumbnails van Creative Commons licensed flickr afbeeldingen verschijnt. Klik op de (import dit) link onderaan een afbeelding om hem up te loaden op de Wiki.
Meer... Hoe upload en weergeef ik een afbeelding?

Pagina's catoriseren

Categorieën worden op dezelfde manier toegevoegd als hoe je links toevoegd. Voeg gewoon [[Categorie:Naam]] toe onderaan de pagina. Als je wil linken naar een categorie, en niet de pagina aan de categorie wil toevoegen, dan moet je een dubbelepunt toevoegen aan de link: [[:Categorie:Naam]].

Meer... Categorieën in de diepte


Wat nu

Er zijn veel plaatsen waar je heen kan gaan voor hulp op Wikia. Als je nog niet de video demo's hebt gezien, bekijk ze op Help:Video demos. Ook, veel Wiki's hebben een forum waar je vragen kan stellen aan admins en reguliere bijdragers. Als alternatief kun je de wijdere Wikia community vragen stellen op het Central Wikia forums of op de Nederlandse Centrale Wikia forums. Als je meer informatie wil, zie Contact met Wikia.

Advertisement